Meldingen
Alles wissen

Kliko's

 

(@admin)
Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden
Berichten: 69
Topic starter  

Allerbeste Vrienden,
hierbij de folder die al in een deel van onze gemeente verspreid is.
Uit de nu ontstane onrust onder onze inwoners blijkt:
1. geen participatie/ inspraak vooraf
2. vakje om weigering aan te vinken is er niet
3. en dat is algemeen gewenst
4. keuze uit 2 ONmogelijkheden
5. verdeel en heers: laagbouw dit jaar; hoogbouw in 2020/2021 volgens de site van de gemeente?
6. 1 x per 14 dagen ophaal onduidelijk en ongewenst
7. stankoverlast
Onbegrijpelijk: met de invoering destijds van de afvalcontainers is besloten: geen GFT-afvalcontainer. Er was toen al veel protest. Nee, geen GFT.
Onze DUO-Collega-gemeente! Diemen heeft de kliko's allang weer weg gedaan . . . en zij hebben daar een ondergrondse afvalcontainer voor GFT naast glas, papier, etc. Waarom wij niet?
Laat uw mening horen, ook via onze site.
Met hartelijke groeten, Jo Blom


   
Citeren
(@joke-alink)
Vriend
Deelgenomen: 5 jaar geleden
Berichten: 2
 

Afvalscheiding ja! zeker nodig en daar helpen we allemaal aan mee, maar om daarvoor grote afvaltonnen bij huis te krijgen is onzin. De containers die er nu staan zijn prima. Iedereen brengt zijn afval al daar naar toe. Uitbreiding van de containers kan natuurlijk als er nog meer gescheiden moet worden. Wat de ene gemeente stopt omdat het niet werkt, daar moeten wij niet beginnen. Er zijn vele nadelen. Dus: geen kliko's!


   
BeantwoordenCiteren
(@ritsd)
Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden
Berichten: 13
 

Het  Kliko-project dreigt weer een typisch Ouder-Amstelproject  te worden. In het rijtje Brandweerkazerne, Kampje.

Afvalscheiding kan in onze gemeente op een groot draagvlak rekenen. Al decennia geleden won onze gemeente de 'Gouden Glasbak". Over het huidige systeem met ondergrondse containers is vrijwel iedereen tevreden.

Toch heeft ons bestuur besloten om een apart systeem op te zetten voor het inzamelen van GFT, te weten het middel dat daarvoor het minst geschikt is: kliko's. Een stinkende kliko naast de voordeur. Een grote vrachtwagen die huis-aan-huis langs rijdt om het ding te legen. Veel bewoner die met een scheutje chloor proberen de stank te verdrijven; op deze manier wordt het paard achter de milieuwagen gespannen.

In de gemeenteraad is nog een motie ingediend om eerst maar eens te onderzoeken of hier wel draagvlak voor is. Helaas weggestemd: het moeten gewoon kliko's worden en dan hoef je het draagvlak niet meer te onderzoeken.

De Belangenverening Sluisvaart/Hoofdenburg (bijna 600 leden) heeft een enquête gehouden met een respons van 338. Daaruit blijkt dat het afvalscheiden op zich een groot draagvlak heeft. Maar daartegenover is liefst 77% negatief over de kliko en 85 % geeft voorkeur aan de ondergrondse containers, ook voor GFT. Meer dan de helft van de respondenten, 55%,  zal de container niet gebruiken cq weigeren (dat kan uiteraard, het is niet verplicht om de kliko aan te nemen). Daarmee is de kliko feitelijk afgeserveerd: de doelstelling wordt niet gehaald en de financiële consequenties zijn groot. De uitkomsten van deze enquête zijn de gemeenteraad bijtijds, in Oktober jl., aangeboden.

Helaas aan dovemansoren. Jammer, want afvalscheiding is nodig en zal de komende decennia nog belangrijker worden. Maar in Ouder-Amstel missen we de boot.

 

Dit bericht is gewijzigd 5 jaar geleden 2 keer door Ritsd

   
BeantwoordenCiteren
(@admin)
Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden
Berichten: 69
Topic starter  

Op het Forum geplaatst namens Ouder-Amstel Anders en Natuurlijk Belang

----------------------------------------------------------------------------------------------

MOTIE BEGROTING 2019
De raad van de gemeente Ouder-Amstel, bijeen op 8 november 2018,
Constateert dat:
 Onder de inwoners veel weerstand bestaat tegen invoering van kliko’s t.b.v. GFT-afvalinzameling.
 Het college er belang aan hecht dat burgerparticipatie centraal staat in besluitvorming.
 Investering in het project kliko’s GFT niet gedragen wordt door de gemeenschap, dus onnodig geld wordt geïnvesteerd.
 Door deze weerstand de VANG doelstelling niet gehaald gaat worden.
Overwegende dat:
 De wijze van afvalinzameling een behoorlijke impact kan hebben op onze inwoners;
 Dit een onderdeel is dat mede bepalend is voor de gemeentelijke financiën in de toekomst.
Verzoekt het college:
 de invoering van de afvalinzameling met kliko’s met onmiddellijke ingang stop te zetten;
 een uitgebreide enquête te houden onder alle inwoners omtrent het draagvlak voor het invoeren van afvalinzameling met behulp van kliko’s GFT.
 afhankelijk van de uitslag de raad een nieuw voorstel omtrent de kliko’s voor te leggen.
Namens de fractie Ouder-Amstel Anders
Paulette Koek-Baks
Namens de fractie van NB
Allan Blom


   
BeantwoordenCiteren
(@admin)
Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden
Berichten: 69
Topic starter  

Geplaatst namens Belangenvereniging Sluisvaart Hoofdenburg

--------------------------------------------------------------------------------------

Geachte gemeenteraad,

Er is nogal wat te doen over de herintroductie GFT-afvalscheiding. Helaas heeft de gemeente haar bewoners niet betrokken in de besluitvorming (draagvlak wordt belangrijk gevonden maar nader onderzoek is afgewezen, lezen wij in de opgevraagde stukken).

De belangenvereniging Sluisvaart-Hoofdenburg (www.bvsh.nl) heeft daarom een enquete gehouden onder haar leden (ruim 500 huishoudens in wijk Sluisvaart-Hoofdenburg in Ouderkerk a/d Amstel) over de voorgenomen maatregel om GFT-afval huis-aan-huis in te zamelen via een kliko.

De uitkomsten van de enquete zijn helder: er is weinig draagvlak voor deze manier van afvalinzameling; 70% is negatief over de maatregel, 80% heeft voorkeur voor een ondergrondse container om gft-afval gescheiden af te voeren. Als de kliko toch wordt uitgereikt zegt bijna de helft hier geen gebruik van te maken.
Door het gebrek aan draagvlak loopt de gemeente risico dat de doelstellingen niet gehaald worden en de uitvoering van de maatregel een financieel fiasco wordt.
De belangenvereniging roept de gemeente op om de voorgenomen beslissing te heroverwegen en de opties nogmaals af te wegen op effectiviteit. Hierbij ook de inwoners in de besluitvorming te betrekken.

Als bijlage de pdf-rapportage met de enquete-uitkomsten, inclusief de motivaties waarom men voorkeur heeft voor de ondergrondse oplossing en suggesties hoe de gemeente kan bijdragen aan de doelstelling om gft-afval door bewoners te laten scheiden. Onderstaand de samenvatting in bullits.

Mocht u een toelichting wensen op de enquete-uitkomsten of hierover vragen hebben, kunt u met mij contact opnemen.

Vriendelijke groet,
namens Belangenvereniging Sluisvaart-Hoofdenburg,

 

Samenvatting enquete-resultaten (n=145)
• Ruime meerderheid (driekwart) van Sluisvaart-Hoofdenburg inwoners is op de hoogte van de voorgenomen maatregel voor herintroductie GFT-afvalscheiding;
• Een ruime meerderheid (75-80%) vindt het scheiden van GFT-afval door de inwoners en het verminderen van restafval belangrijk
• Bij 80% van huishoudens wordt geen GFT-afval van het restafval gescheiden, van diegene die het wel scheidt composteert GFT-afval zelf of brengt tuinafval naar de gemeentewerf
• De voorgenomen maatregel om GFT-afval huis-aan-huis in te zamelen via een aparte afvalbak (kliko) wordt over het algemeen negatief beoordeeld (70%), 20% is positief (10% heeft geen mening).
• 80% heeft voorkeur voor inzameling via een ondergrondse container, slechts 14% heeft voorkeur voor huis-aan-huis inzameling met een kliko: stankoverlast, lelijk aangezicht en geen plaats ('niet mooi en sta in de weg') zijn de meest genoemde reden waarom men voorkeur geeft voor de ondergrondse inzameling en niet voor de Kliko.
• Als men toch een kliko krijgt zou 43% deze niet gebruiken en 41% zou dit wel doen (16% weet het nog niet)
• De meerderheid (77%) van diegene die niet van plan is om de kliko te gebruiken zegt het gft-afval niet te scheiden en bij het restafval af te voeren
• Er diverse tips voor de gemeente over invoeren van gft-afvalscheiding, de ondergrondse container komt vaak naar voren, voor deze oplossing heeft de gemeente al eerder gekozen en vind men het vreemd dat dit beleid nu wordt veranderd met apart HAH inzameling.

Dit bericht is gewijzigd 5 jaar geleden door admin

   
BeantwoordenCiteren
(@admin)
Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden
Berichten: 69
Topic starter  

Geplaatst namens Ron en Suzanne Steenbergen

-------------------------------------------------------------

Hallo Jo

Wij willen helemaal geen container(s) voor de deur.
Ontsieren de gehele buurt, nemen de al veel te kleine ruimte voor onze deur in beslag. Stank overlast, gesjouw naar een verzamelpunt.
Er is niets mis met de verzonken bakken. Die zijn ideaal bevallen prima, wij hebben daar bewust voor gekozen. (De gemeente heeft ons daar voor in de gelegenheid gesteld.) en dan nu verplicht zo,n achterlijk grote container voor de voor deur? Het begint met een en gezien het voortschrijdende inzicht van de gemeente worden het wellicht twee.

Nee bedankt gemeente, ik wil er geen gebruik van maken.

Al eerder is bekend geworden dat de vuilverwerking ivm de weinige aanbreng (we proberen als burger immers het afval te verminderen),
de verschillende afval soorten bij elkaar aanbieden (gebruiken) om de quota te halen ivm met boetes wanneer niet. Zo zou ook blijken dat de verbranding beter verloopt door de menging.

M.v. Groet Ron en Suzanne Steenbergen
Vredebest 45


   
BeantwoordenCiteren
(@admin)
Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden
Berichten: 69
Topic starter  

Geplaatst namens Dolly Blok

--------------------------------------------------

Wij vinden het vreselijk


   
BeantwoordenCiteren
(@ritsd)
Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden
Berichten: 13
 

Dat is geen probleem. Dan weigert u de kliko gewoon. De invulling van het formulier wordt dan als volgt: zie bijlage.


   
BeantwoordenCiteren
 WiBi
(@wibi)
Vriend
Deelgenomen: 5 jaar geleden
Berichten: 1
 

Wat goed dat jullie inspreken!!

Kliko’s: waarom nu weer een nieuw systeem met kliko’s, terwijl we al een systeem met ondergrondse opslag hebben?
Welk voordeel zit hieraan? Geld waarschijnlijk? Maar het is waarschijnlijk dat er in een later stadium toch overgegaan wordt naar ondergrondse opslag, dus uiteindelijk worden de totaalkosten hoger. Is er overleg geweest met duo-gemeente Diemen? Waarom wordt daar weer gestopt met de kliko’s?
Dan nog even “de ambitie” van de gemeente om voor 2025 de hoeveelheid restafval te verminderen. Klinkt mooi, in principe okee. MAAR, als je eerst de hoeveelheid restafval vergroot (want voorheen zat het GFT in (delen van) de gemeente niet bij het restafval), dan is het vrij makkelijk om het later weer te verminderen. Dat is mooie sier maken met ‘opmerkelijk’ beleid. Om aan te sluiten op de slogan van de reclamefolder van de gemeente “We hebben erin gestopt wat eruit was, van grondstof naar afval”. En nu gaan we die fout proberen goed te maken. Maar denk dan eerst goed na.

Diftar: op zich ben ik een voorstander van “de vervuiler betaalt”, maar hoe gaat de handhaving? Gaan mensen hun afval elders dumpen? En wat gaat het opruimen daarvan, etc. weer allemaal kosten? Nóg meer ben ik voorstander van solidariteit: we betalen belasting, de gemeente zorgt voor een zo goed mogelijk en betaalbaar mogelijk afvalsysteem. Hoe duidelijker de argumenten en financieel onderbouwde plannen, hoe breder de uitvoering gedragen wordt.

Veel succes,


   
BeantwoordenCiteren
(@josephine-w)
Vriend
Deelgenomen: 5 jaar geleden
Berichten: 3
 

Goedenavond,

Wat een mooi formuliertje met de verschillende kliko's en de ondergrondse oplossing.

Kan de gemeente bij de twee verschillende oplossingen ook een prijskaartje neerzetten?

Wat het kost in het 1e jaar, over 5 jaar en over 20 jaar.

En ook helder geformuleerd wat de voor en de nadelen van de systemen zijn.

Dan weten we beter waar de gemeente voor heeft gekozen.


   
BeantwoordenCiteren
(@joke-alink)
Vriend
Deelgenomen: 5 jaar geleden
Berichten: 2
 

Prima formulier. Doet recht aan inspraak van de bewoners.


   
BeantwoordenCiteren
(@voorzet)
Vriend
Deelgenomen: 5 jaar geleden
Berichten: 1
 

In artikel Amstelgids dd 10/4 (Diftar) staat de opmerking v Boomgaars dat mensen die niet meedoen wel moeten meebetalen. Moet ik dat als losse flodder beschouwen (kosten zitten in verontreinigingsheffing)?
Of is dit zoveelste poging om dwang uit te oefenen? Naast niet vermelden van optie 'geen' op het formulier, niet de inlever deadline daarop nog herhalen, geen email of Whatsapp inlevermogelijkheid etc.


   
BeantwoordenCiteren
(@ritsd)
Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden
Berichten: 13
 

Als burger (inwoner) betaal je altijd mee aan afvalinzameling  en -verwerking. Dat is ook prima, wie zou het anders moeten betalen. 
Dat gaat via algemene heffing, voor iedereen gelijk.

En het kan ook via het principe "de vervuiler betaalt", dan betaal je meer of minder per hoeveelheid of aantal malen dat je afstort. Diftar genoemd. 

Het is dus onduidelijk wat de wethouder bedoelt. Er is wel meer onduidelijk in dit hele verhaal. Op welke business-case (kosten eenmalig, kosten exploitatie, wat kosten de alternatieve oplossingen) is dit kliko-project gebaseerd. Welke afweging van alternatieven is er gemaakt? Ik vroeg het aan een paar raadsleden die voorgestemd hebben (voorjaar 2018) maar die wisten het ook niet uit te leggen ("vertrouw nu maar dat het wel goed zit", en "het maakt niet zoveel uit want het moet gewoon gebeuren". 

Jammer, want de meeste mensen zijn zeker bereid om afval te scheiden. Maar dan moet er wel een goede oplossing worden geboden en vooral acceptatie worden verkregen. 
Dus tot die tijd: gebruik je het onderstaande formulier om je keuze door te geven. 

 


   
BeantwoordenCiteren
(@ritsd)
Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden
Berichten: 13
 

Wat is het mooi in Heemskerk. Zie de foto's. Weg met de stinkende Kliko's, met de stinkende Boldoot-kar door de straten.

Ondergrondse containers, ook voor Ouder-Amstel?

Dit bericht is gewijzigd 5 jaar geleden door Ritsd

   
BeantwoordenCiteren
(@ritsd)
Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden
Berichten: 13
 

Merkwaardig. In het raadsvoorstel staat dat de kliko's "huis-aan-huis" worden geleegd.
Echter; we zien nu dat er om de 100 meter een tegel is gemerkt met GFT.

Niks huis aan huis dus: er komt een grote rij van die kliko's voor je deur te staan. 's Morgens voor 7 uur. Dat wordt dus de avond ervoor.


   
BeantwoordenCiteren
Deel:

Bezoeken: 43416