Fotos

Sluisvaart in aanbouw ca. 1974 (Bron Gemeentearchief Amsterdam)
Sluisvaart in aanbouw ca. 1974 (Bron Gemeentearchief Amsterdam)

Rechtsboven is nog de oude Baileybrug te zien. Zie krantenartikel onderaan deze pagina.

Ouderkerk 1993 vanuit oosten
Ouderkerk 1993 vanuit oosten

Ouderkerk gezien vanuit het Oosten. Ongeveer 1993. Links de wijk Benning in voorbereiding (overigens heette de man Jan Benningh, met een h op het eind. Vandaar de Jan Benninghweg, maar de wijk heet Benning). Ook de Benninghbrug is nog niet helemaal klaar. Op de voorgrond de wijken Hoofdenburg 1 en 2 gebouwd in begin jaren ’80.

De Machineweg, vanaf rechtsonder naar het midden de rotonde, is in voorbereiding voor het toenemende verkeer als gevolg van de aanleg van Benning en de ontsluitingsroute over de brug.

Bij het Sluisplein valt op dat er een parkeerterrein is gemaakt ten koste van het Willem-Alexander park. Links van de Sluispleinflat de nieuwe woningen van Sluisvaart 2, aan Hoofdenburgsingel en Maalkom (opgeleverd 1989/1990).

Ouderkerk oost vanuit zuid-oosten 1986
Ouderkerk oost vanuit zuid-oosten 1986

Ouderkerk-Oost, in 1986

Rechts de flats van Rembrandt van Rhijnweg, toen allemaal sociale huur. Gehorig en slecht geisoleerd. In 2010 afgebroken voor nieuwe appartementen met gemengd sociale huur, vrije sector huur en koopappartementen. Per gebouw een naam van oude Nederlandse schilders, zoals Frans Hals, Govert Flinck, Pieter Lastman, Paulus Potter.

Bovenaan, links van het midden: de rotonde bij de Stramanweg is er nog niet. Aan de Stramanweg staan nog de oude woningen van de Woningbouwvereniging Ouder-Amstel, gesloopt in 2013 en nu vervangen door  moderne woningen van Eigen Haard. Aan het begin van de Aart van der Neerweg, naast de huidige rotonde, de garage van Compier met benzinepomp, later omgebouwd tot woninginrichting Smeur, en nu, al sinds een aantal jaren een braakliggend terrein (als gevolg van de mislukte plannen voor een brandweerkazerne). 

Iets boven het midden van de foto, tussen Reinier Noomstraat en Jan de Beijerhof, naast het grasveld, het gebouwtje van Peuterstek, voor peuters. Nu bebouwd met enkele woningen.

Links op de foto, het Sluisplein. Toen nog zonder de uitbreiding van de Super en nog met het hele Willem-Alexander park, tegenwoordig voor een deel parkeerplaatsen.

Rechtsboven, aan het einde van het Weidepad, de rioolzuivering, nu een braakliggend terrein waar nog wel het gebouwtje van de machinekamer staat. Net buiten beeld, de schaatsbaan en KEK.

Ouderkerk uit het oosten 1990
Ouderkerk uit het oosten 1990

Ouderkerk Oost 1990

In het midden de wijk Sluisvaart, gebouwd midden jaren ’70. Genoemd naar het water rechts, met een eenzame roeier in een rubberbootje.

Links bij de lus aan de Machineweg, het blauwe vlekje, het zwembad van de toenmalige tandarts. De Machineweg is nog niet verbreed en er zijn nog geen snelheidsremmende voorzieningen aangebracht. De rotonde is nog een gewone kruising; Hoofdenburgsingel en Machineweg waren alleen nog rustige straten, alleen voor de ontsluiting van de wijken Sluisvaart en Hoofdenburg. De bouw van de Benninghbrug was in begin jaren ’90 omstreden en leidde tot procedures tot en met de Raad van State.

Middenboven het wijkje Sluisvaart 2, Hoofdenburgsingel en Maalkom, opgeleverd in 1989. Hoofdenburgsingel met brede stoepen, weg nog niet verbreed en geasfalteerd.

Rechtsboven: Sluisplein, hier nog met het park met bomen, zonder parkeerplaatsen.

Ouderkerk vanuit westen 1998
Ouderkerk vanuit westen 1998

Ouderkerk gezien vanuit Noord-West, Amstelveen. Ca. 1996

Rechtsboven de wijk Benning in aanbouw, fase 1. Rechts de sportvelden van NEA, nu de nieuwe wijk Tuindorp.

Bovenaan; de Ouderkerkerplas is nog in groei. Lage bomen en begroeiing.  De coöperatieve windmolen is er nog niet. Rechts de A9, aangelegd in 1975 als 2×2 banen, maar in begin jaren ’90 al eens verbreed naar 2×3 banen.

Midden-voor, rechts van de Oranjebaan: het terrein van Metaalbedrijf Coevert.

Verder: de Gereformeerde Kerk naast de brug. Het Gijsbrecht van Amstelkwartier, nog met oude gevels.

Amstelbrug

Plaatsing Amstelbrug 1938
Het Parool 16 november 1973
Bailey brug ca 1974
De Waarheid, 11 september 1976

Bezoeken: 1460