Drechtje spreekt… Bent u al verdacht?

Allerbeste Vrienden, goede zondagmorgen op de eerste dag van de wintertijd,

Uw laatste dag om nog zonder afvalpasje en ook nog eens ANONIEM de klep te openen van de restafvalcontainer vlakbij uw huis. Vanaf morgen is dat afgelopen. Wat moeten wij als inwoners nog als alle protesten genegeerd worden, bijna de helft van de gemeenteraad tegen was, een referendum onmogelijk gemaakt is en de handtekeningen van de petitie om duistere redenen niet overhandigd zijn aan de Raad en het College? Het is daarom dat ik u deze Drechtje als de eerste van een kleine serie toestuur. Volgende week en daarna volgen er nog een paar.

Met hartelijke groet, Jo Blom


‘En bent u al verdacht?’

…dacht Drechtje toen de anonieme klepkaart  aan het woonadres werd gekoppeld. Waarom moet bij iedere opening van de vuilklep uw handeling worden geregistreerd?  Waarom komt de gemeente de toegezegde anonimiteit niet na? En waarom is  de petitie met 2069 handtekeningen nog steeds niet in ontvangst genomen? En waarom antwoordt de burgemeester niet inhoudelijk?

Allemaal bedenkingen die grote vragen stellen bij de kwaliteit van onze relatie met onze gemeente. Drechtje wilde daar goed over nadenken. Daarom sprak zij met dorpsfilosoof Aksel Klepzijker.

Het interview

Drechtje: ‘Meneer Klepzijker, als democratisch denkende dorpelingen stelt onze gemeente de inwoners voor grote raadsels. Waarom denkt u dat die petitie tegen de invoering van Diftar zo’n weerstand ondervindt?’

Klepzijker: ‘Dat lijkt mij helder. De gemeente vindt het aantal ondertekenaars onbelangrijk. Hadden die aan de verkiezingen deelgenomen, dan hadden ze maar 5 of 6 raadszetels. Dan had het college misschien weer een soort van echte “volksvertegenwoordiging” tegenover zich gehad. Nee, diepgaand doordenken lijkt verboden. Dat kan ook niet wanneer je twee jaar geleden je denkpatroon onwrikbaar hebt vastgelegd: en doet of alles bij het oude is gebleven. Drechtje: En de kosten? Klepzijker: Die waren lang duister. Nieuwe reinigingskosten kennen we niet. Nu pas weten we dat je voor ieder “klepgeklepper” 50 centjes moet betalen. Daarvan is 34% voor verwerking van de betalingen. Je mag er dus van uitgaan dat er meer met die gegevens kan gebeuren. Dat is duister. De wet verbiedt dat overigens.

Drechtje: Hoezo?

Klepzijker: Wel in de wet op de Gegevensbescherming (AGV) staat dat je mensen precies moet laten weten, waarvoor je de gegevens van hen wilt gebruiken en wat je daarmee gaat doen. Nooit heeft de gemeente verteld waarom klepkaarten aan het woonadres zijn gekoppeld, wat ze er mee willen doen: Diftar of niet. Anoniem ging het toch jaren gesmeerd? Mijn voorlopig advies is dus: Gooi geen geld op die klepkaart!

Drechtje: Dank u meneer Klepzijker. Dat was het voor even. Binnenkort meer. Waarom schrijft u uw voornaam eigenlijk met een “ks” en niet met X?

Klepzijker: Op mijn PC druk ik altijd op dat kruisje wanneer ik iets niet meer wil.

211030-Drechtje-spreekt-Bent-u-al-verdacht-1

Bezoeken: 149

Geplaatst in Afvalverwerking, Berichten.