Drechtje spreekt.. In gesprek met wethouder over pasjessysteem per klik

Allerbeste Vrienden van Ouderkerk, goede zondagmiddag.

Onderstaand Drechtje van de Vrienden van Duivendrecht is in co-productie met deze stichting en met de initiatiefnemer van de petitie DIFTAR geschreven. Drechtje is het beeld op het Dorpsplein in Duivendrecht dat  als symbool dient wat wij als dorpsgemeenschap de gemeente en elkaar graag laten weten. U treft in deze tekst onze ervaringen aan afgelopen donderdagmorgen op het gemeentehuis. Wij wilden dat graag met u delen.

Ik maak van de gelegenheid gebruik u er op te wijzen dat het Centrumplan in een raadsbeslissende fase komt. U kunt dat zelf zien op de site van de gemeente Ouder-Amstel. U gaat dan naar vergaderkalender. Op 15 juni aanstaande, om 19.30 uur is er de Commissie Grote Projecten met alle documenten vermeld van het Centrumplan. Insprekers zijn welkom, hoe meer hoe liever om kenbaar te maken hoe u er over denkt. Aansluitend is er de raadsvergadering van 24 juni aanstaande.

Met hartelijke groeten van Jo Blom

Op 3 juni ’21 sprak wethouder Boomgaars met Jeroen Geurtsen, initiatiefnemer van de succesvolle petitie met ruim 2.000 handtekeningen, Niek Heering van Stichting Vrienden van Duivendrecht en Rita Smit en Jo Blom van Stichting Vrienden van Ouderkerk. De wethouder werd geflankeerd door iemand van ‘n adviesbureau en een communicatiemedewerker. Gespreksonderwerp was duidelijk
en meteen werd gezegd dat het pasjessysteem wordt ingevoerd. Blijkbaar zat de petitie en de vele ingezonden brieven in het Weekblad de wethouder dwars, vandaar de uitnodiging. Het werd snel helder dat Boomgaars weerstand wilde verminderen. Hij constateerde dat in de petitie tekst onwaarheden zouden zitten. En, dat als de tekst werkelijk waar zo zou zijn, hij de petitie ook direct getekend zou hebben. Hij kon al die onwaarheden rechtzetten waardoor de petitie-ondertekenaars het pasjessysteem zouden omarmen. Hij dacht niet alleen Jeroen, maar ook Niek, Rita en Jo mee te krijgen voor een gezamenlijk verhaal naar de inwoners. U begrijpt dat Jeroen, Niek, Rita en Jo een snel opkomende woede nauwelijks konden onderdrukken en dit voorstel werd resoluut van tafel geveegd. Aan het eind van het gesprek probeerde hij het nogmaals met hetzelfde resultaat: een duidelijk nee. De communicatiemedewerker zat er voor niets bij.
Dit soort gesprekken zijn kennelijk een manier die de wethouder toepast zijn beleid erdoor te krijgen. We herinneren ons nog de beïnvloeding bij het raadsbesluit van maart ’21, waardoor D66 verdeeld stemde. Met 1 stem meer aangenomen.

Droomwereld

De wethouder leeft in een utopische droomwereld, bijgestaan door adviesbureaus en onderzoekscijfers. Bezwaren werden weggewuifd met voorbeelden en cijfers. Zoals dat 43% van de gemeenten dit beleid al langere tijd met succes toepast. Op de vraag naar die andere 57% bleef het stil. Ook werd nogmaals reden voor invoering uitgelegd. Minder afval en goedkoper. Echter inwoners zitten aan het einde van de keten. Onderzoek heeft uitgewezen dat aan het begin van de keten meer winst is te behalen: bij de detailhandel en de verpakkingsindustrie. Vragen over veiligheid en privacy werden geruststellend beantwoord. Ouder-Amstel krijgt het meest veilige pasjessysteem en privacy is optimaal gewaarborgd. Dat het een duur systeem is, weerlegde de wethouder dat de investering zich na het eerste jaar al terugverdient.

Fotomomentje in de planning

De petitie gaan we met een fotomomentje aanbieden en we denken na over andere stappen dit heilloze plan te keren.

Lader Bezig met laden...
EAD logo Duurt het te lang?

Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

Bezoeken: 115

Geplaatst in Afvalverwerking, Berichten.